Tid för längtan

Så har vi då inlett ett nytt åt, och hoppas att det skall vara gott. Ett och annat löften har kanske avgetts för att hjälpa det goda på traven..?!

Vi söker tecken på att vi rör oss i rätt riktning. Våra samtal inleds ofta med en påminnelse om; ”att nu går det mot ljusare tider…”

Redan nu i januari håller vi med Erik Axel Karlfeldt: ”Intet är som väntanstider, vårflodsveckor, knoppningstider, ingen maj en dager sprider som den klarnande april. .. Inget är som längtans tider…” Ja, redan i vintermånadernas mörker ligger längtans frö och värker av längtan, med en drivkraft för vår tanke; Vi vill framåt, vi vill blomma ut igen.

Mycket handlar om så ytliga saker som att kunna klä sig tunnare, bli brun i skinnet, kunna sitta på utecaféer och titta på glada människor som passerar. Men, i djupet av våra liv döljer sig förmodligen andra typer av drömmar; Att få bli mer meningsfull, godhjärtad, uppmärksam på det ”verkliga livet”. Vad menas med det? Kanske en aning om at det finns ett annat ljus, bortom vårsolens varma strålar som skall drabba mig i april. Kan mitt liv bli mer verkligt och meningsfullt i ljuset av en gudsnärvaro? Eller är det overkligt?

Den typen av funderingar tänker Anders Sundholm och jag ägna oss åt tillsammans med andra som vill följa längtans tråd inåt i livet. Vi kallar det ”Upptäckargrupp” och startar i mitten av februari. Vill du vara med och prata på det sättet så hör av dig till undertecknad. Tid och plats meddelas när gruppen har formats.

Jag längtar också efter att få läsa en nyutkommen bok, som blivit en oväntad läsarsuccé i Danmark, där den kom ut 2015. Det är den kritiskt granskande journalisten Charlotte Rörth som påstår sig ha mött Jesus i Spanien utan att hon frågat efter det – som en fysisk och mental blixt drabbade mötet henne och det tvingade henne att fundera över sitt moderna och rationella liv. Hon ger inte upp sitt kritiska granskande, utan söker förstå vad hon varit med om. I en recension av boken står att läsa: ”’Jag mötte Jesus’ är en personlig, existentiell berättelse om tro och tabu i Skandinavien, där religiösa upplevelser och erfarenheter är något av de mest privata, definitivt något att hålla för sig själv om man vill undvika att bli sedd som psykiskt obalanserad eller komplett galen.”

Jag är nyfiken att höra hennes reflektioner. Det kanske flera är? Tips för en bokcirkel.

Längtans tid och drivkraft bör alltid finnas som en del i kyrkans värld. Välkommen att tillföra din längtan i Gräfsnäskyrkans gemenskap! BERTIL CARLSSON, pastor. (070 534 01 06)

Comments are closed.